1
 
LAMAN UTAMA
   Berita
   Perutusan Presiden
MENGENAI KAMI
JAWATANKUASA
BIRO
AKTIVITI
KEAHLIAN
HUBUNGI KAMI
T E R K I N I
 
 
25.09.2016
1

1
TRANSFORMASI PERANCANGAN BANDAR DALAM MENANGANI ISU PERUBAHAN IKLIM
1

Dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang perancang bandar, isu perubahan iklim banyak dikaitkan dengan perancangan pembangunan perbandaran. Walaupun isu sangat cenderong kepada bidang alam sekitar, namun perancangan perbandaran yang tidak menyeluruh juga akan memberi kesan dan faktor kepada perubahan iklim dunia. Persoalan-persoalan yang timbul adalah, apakah piawaian perancangan bandar tidak mengambilkira isu perubahan iklim global?. Dimanakah kurangnya inisiatif perancangan bandar dalam mengawal peningkatan perubahan iklim terutama pemanasan global dan apakah langkah-langkah yang telah dibuat mampu mengubah senario ini daripada lebih kritikal.

Maka PERSADA dengan kerjasama pihak i-KPKT telah mengadakan Program CityTALK@Bukit Tinggi; Transformasi Perancangan Bandar Dalam Menangani Isu Perubahan Iklim. Antara topik yang telah dibincangkan adalah seperti yang tertera dalam risalah di bawah. Kertas Kerja pembentangan boleh diperolehi dengan memuat turunnya diruangan Pembentangan Kertas di bawah. Semoga ianya memberi manfaat dalam menjalankan peranan sebagai perancang bandar.

 

PEMBENTANGAN KERTAS

Kertas 1: Bencana Alam dan Perubahan Cuaca – Keperluan Mentransformasi Kerangka Perancangan dan Proses Pembangunan Bandar Ke Arah `Resilient Cities’ (muat turun kertas)

Kertas 2: Revisit The Concept of Sustainable Future Cities to Strengthen the Urban Planning Practice in Malaysia (muat turun kertas)

Kertas 3: Low Carbon Cities Framework (LCCF) –Framework, Strategy and Implementation Progress in Malaysian Urban Development (muat turun kertas)

Kertas 4: Low Carbon Society Blueprint for Iskandar Malaysia – Initiatives, Incentives and the Achievements (muat turun kertas)

Kertas 5: Melaka Green Cities – Sharing Efforts, Good and Bad Experiences in Implementing the concept of Green Cities (muat turun kertas)

 
 
1
Copyright 2014.All rights reserved. Persatuan Pegawai Perancang Bandar dan Desa Malaysia